Page 54 - April 2021
P. 54

     BRAIN-TEASERS
QUIZ: Indian Satellites
1. What was the first experimental remote sensing satellite that carried TV and microwave cameras?
A. Rohini RS-1
B. Bhaskara-I
C. Aryabhata
D. None of the above
2. _______was the first Indian launch vehicle. A. Rohini RS-D1
B. INSAT-1A
C. Rohini Technology Payload
D. None of the above
3. Which was India’s first indigenous satellite launch? A. Bhaskar-II
B. Rohini RS-1
C. SROSS-1
D. None of the above
4. Which was the first Indian satellite?
A. Aryabhata
B. IRS-1E
C. GSAT-1
D. None of the above
5. Which was India’s first operational multipurpose communication and meteorology satellite? A. Kalpana-1
B. HAMSAT
C. INSAT-1A
D. None of the above
6. Which was India’s first meteorological satellite built by Indian Space Research Organisation?
A. RESOURCESAT-1
B. METSAT
C. ANUSAT
D. None of the above
7. Which satellite is dedicated as India’s first multi-wave- length space observatory? A. ASTROSAT
B. EDUSAT
C. INSAT-3C
D. None of the above
8. When was Indian Space Research Organisation (ISRO) established?
A. 1959
B. 1969
C.1961
D. None of the above
9. India’s first Lunar explora- tion mission is called?
A. Gaganyaan
B. MOM
C. Chandrayaan-1 D. None of the above
10. Which is the world’s lightest satellite?
A. EMISAT
B. GSAT-30
C. KalamSAT-V2
D. None of the above
          Enrich Yourself With Facts on Global Space Landmarks
• The first clear telescopic photograph of the Moon was taken in 1840.
• The first artificial Earth satellite, Sputnik 1, was launched by the Soviet Union on October 4, 1957.
• First animal, a dog named Laika, was launched into space by the USSR in 1957.
• The first human to go into space, Yuri Gagarin, was sent, again by the Soviet Union, for a one-orbit journey around Earth on April 12, 1961.
• Valentina Tereshkova was the first woman to go in space on Vostok 6. She was sent by the USSR in 1963.
• Aleksey Leonov was the first astronaut to take space-
The first clear telescopic photograph of the Moon
walk on March 18, 1965. He was launched on Voskhod 2 by the USSR.
• Luna 9, launched by the USSR, was the first aircraft
to soft-land on the Moon on February 3, 1966.
• Apollo 11 crew mem- bers Neil Armstrong and Edwin Aldrin made the first
lunar landing on July 20, 1969.
• Mariner 9, launched by the US, was the first satellite to orbit another planet (Mars) in 1971.
• Voyager 2, launched by the US, was the spacecraft to fly by Neptune in 1989.
• New Horizons, launched by the US, explored the farthest object (2014 MU69) in Space on January 1, 2019.
• First direct photograph of a black hole and its vicinity was taken on April 10, 2019, using Event Horizon Telescope.
• SpaceX Demo-2 is the first orbital human spaceflight launched by a private com- pany — SpaceX.
   54 SCIENCE INDIA
APRIL, 2021
            Answers:1(C);2(C);3(B);4(A);5(C);6(B);7(A);8(B);9(C);10(C)































   52   53   54   55   56