Page 52 - Aug 2021
P. 52

         COLLECTOR’S EDITION
BRAIN-TEASERS
QUIZ: Scientific Endeavours by Indians Before Independence
1. Who was the first Indian graduate in science from a British University?
A. Prafulla Ray Chandra B. Pramatha Nath Bose C. Satyendra Nath Bose D. None of the above
2. Who founded the Bose Institute in 1917?
A. Satyendra Nath Bose B. Jagadis Chandra Bose C. Pramatha Nath Bose D. None of the above
3. Who founded the Indian Association for the Cultivation of Science in 1876?
A. Chandrasekhara Venkata Raman
B. Meghnad Saha
C. Mahendralal Sircar
D. None of the above
4. Which Indian scientist won Nobel Prize in Physics
in 1930?
A. Chandrasekhara Venkata Raman
B. Satyendra Nath Bose C. Prafulla Chandra Ray D. None of the above
5. In which year was The Dawn Society established to promote education and Indian heritage, culture and scientific achievements? A. 1902
B. 1947
C. 1911
D. None of the above
6. Who wrote A History of
Hindu Chemistry?
A. Prafulla Chandra Ray B. Bhagavat Simhaji
C. Mahendralal Sircar D. None of the above
7. Who was the first scientist to propose the existence of life in plants?
A. Mahendralal Sircar
B. Jagadish Chandra Bose C. Meghnad Saha
D. None of the above
8. In which year was Acharya Prafulla Chandra Ray born? A. 1778
B.1832
C.1861
D. None of the above
9. When was Asiatic Society of Bengal, considered the landmark for the institution- alisation of Western science in India, established? A.1787
B.1784
C.1857
D. None of the above
10. Who founded The Associa- tion for the Advancement of Scientific and Industrial Education (AASIE) in 1904? A. Satyendra Nath Bose
B. Prafulla Chandra Ray C. Jogendranath Ghose D. None of the above
11. Which was the first and biggest institute established by the native Indian states? A. National Council of
Education
B. Kala Bhavan Technical Institute
C. Bengal Technical Institute D. None of the above
12. Who was the first Indian Vice Chancellor of Calcutta University?
A. Dadabhai Naraoji
B. Debendranath Tagore C. Gurudas Bandhopadhyaya
D. None of the above
13. Which botanist of India is well-known for the invention of the crescograph?
A. Satyendra Nath Bose B. Jagdis Chandra Bose C. Homi Jehangir Bhabha D. None of the above
14. Who was the pioneer of palaeobotanical research in India?
A. Birbal Sahni
B. Vikram Sarabhai C. Manali Kallat Vainu Bappu
D. None of the above
15. Who founded the
Bengal Chemicals & Pharmaceuticals, India’s first pharmaceutical company? A. Jagadis Chandra Bose B. Prafulla Chandra Ray C. Satyendra Nath Bose
D. None of the above
16. When was Indian National Science Academy established?
A. 1935
B. 1931
C. 1947
D. None of the above
17. Which western scientist was invited by Pt. Madan Mohan Malaviya to teach at Benaras Hindu University? A. Louis de Broglie
B. Max Planck
C. Niels Bohr
D. Albert Einstein
18. Who founded the Indian Journal of Physics in 1926? A. S. Ramanujan
B. C V Raman
C. Homi Jehangir Bhabha D. None of the above
19. Name the Indian scientist who discovered the function of ATP as the source of energy in cell while researching at Harvard University but
was still denied professorship there?
A. K. S. Krishnan
B. Shanti Swarup Bhatnagar
C. Meghnad Saha
D. Yellapragada Subba Rao
20. Inspired by the IACS, who founded the Maharashtra Association for the Cultivation of Science in 1946?
A. Nelson Annandale
B. Shankar Purushottam Agharkar
C. J. N. Tata
D. Vishnushastri Chiplunkar
           52 SCIENCE INDIA
AUGUST, 2021
        Answers:1(B),2(B),3(C),4(A),5(A),6(A),7(B),8(C),9(B),10(C),11(B),12(C),13(B),14(A),15(B),16(A),17(D),18(B),19(D), 20(B)


















   50   51   52   53   54