Page 54 - ScienceIndia Magazine March 2021
P. 54

     BRAIN-TEASERS
QUIZ: Indian Women Scientists
1. Who was the first female recipient of Shanti Swarup Bhatnagar Award?
A.B Vijayalakshmi
B. Janaki Ammal C. Asima Chatterjee D. Irawati Karve
2. Who was the first Indian woman to obtain a medical degree in western hemisphere?
A. Kamal Ranadive
B. Anandibai Joshi
C. Anna Mani
D. Kamala Sohonie
3. The highly acclaimed book Yuganta has been written by which renowned anthropologist?
A. Irawati Karve
B. Sulochana Gadgil C. Rohini Godbole
D. Srubabati Goswami
4. Who was the only woman scientist to work with
Sir C V Raman?
A. Janaki Ammal
B. Kadambini Ganguly C. Anna Mani
D. Kamal Ranadive
5. The first tissue culture laboratory in India was established by which Indian researcher?
A. Darshan Ranganathan B. Radha Balakrishnan C. Kamal Ranadive
D. Bindu A Bambah
6. Who is known as the ‘Mis- sile Woman’ of India?
A. Ritu Karidhal
B. Tessy Thomas
C. Muthayya Vanitha D. Gagandeep Kang
7. Who became the first ever woman president of the Indian National Science Academy (INSA)?
A. Kamakshi Sivaramakrishnan
B. Chandrima Shaha
C. Mangala Mani
D. Gagandeep Kang
8. The first woman to have bagged a PhD degree in the scientific community was? A. Kamala Sohonie
B. Rajeshwari Chatterjee C. Kalpana Chawla
D. Indira Hinduja
9. Who became the first Indian woman to visit Antarctica in 1983?
A. Asima Chatterjee B. Ritu Karidhal
C. Aditi Pant
D. Tessy Thomas
10. Who was the first female engineer in India who was also the only woman faculty at the Indian Institute of Science (IISc) in 1953?
A. Raman Parimala
B. Kadambini Ganguly C. Archana Sharma
D. Rajeshwari Chatterjee
          Enrich Yourself with Facts on Climate Change
• Eleven percent of the world’s population is currently vul- nerable to climate
change impacts such as droughts, floods, heat waves, extreme weather events and sea-level rise.
• From 1990 onwards, ap- proximately 6,00,000 deaths occurred worldwide due to natural disasters, out of which 95% were from the develop- ing countries like India.
• Data show that average global temperatures in 2019 were 0.98 degree Celsius warmer than the 20th century average. The five warmest years in the 1880–2019 record have all occurred
since 2015.
• 189 countries have ratified the 2015 Paris Agreement 17, agreeing to limit global warming and adapt to climate
change, partly by protecting nature.
• Tropical forests are incred- ibly effective at storing carbon, providing at least a third of the mitigation action needed to prevent the worst climate change scenarios. Yet, nature-based solutions receive only 3% of all climate funding.
• Indonesia announced its plans to move the capital city away from Jakarta because some parts of Jakarta are sinking as much as 25 cm
per year. Jakarta’s precarious position happened because of two factors — rising global sea levels and land subsidence as underground water sup- plies have been drained away to meet water needs.
• The average size of verte- brate (mammals, fish, birds
Climate change refers to global warming due to emission of greenhouse gases resulting in droughts, floods, heat waves, among other events
 and reptiles) populations declined by 60% between 1970 and 2014, according
to the biennial Living Planet Report published by the Zoo- logical Society of London and the WWF.
• India is the world’s fourth- largest emitter of greenhouse gases (the collection of gases including CO2 which cause climate change), but in terms
of cumulative emissions, it has imparted marginal harm.
• Himachal Pradesh became the first state in India to get its climate-smart agriculture (CSA) profile done. The agriculture department in Bihar with support from the Borlaug Institute for South Asia (Bisa) also launched a project to develop 100 climate smart villages in the state.
  54 SCIENCE INDIA
MARCH, 2021
            Answers:1(C),2(B),3(A),4(C),5(C),6(B),7(B),8(A),9(C),10(D)




































   52   53   54   55   56